Güncel
O sözlerinin ardından harekete geçtiler… Karatay’a şok!
Prof. Dr. Canan Karatay’ın kaya tuzu ile ilgili sözleri sonrası sağlık örgütleri harekete geçerek RTÜK’e şikayet etti.
SaÄŸlık alanında yaptığı açıklamalarla sürekli gündeme gelen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, bu kez de kaya tuzuna dair söylemleriyle gündemde. “Kristal kaya tuzu doÄŸal haliyle 84 minerali dengeli olarak barındırıyor. Kaya tuzu saÄŸlık nedenidir. Çok önemli bir mineraldir. Saftır, hiçbir kimyasal içermez” diyen Karatay, 3 saÄŸlık örgütüne göre halkı yanlış bilgilendiriyor. “Tansiyon hastalarına kaya tuzu tüketmelerini, düşük tuzun tansiyon sebebi olduÄŸunu, kaya tuzunun tansiyonu düşürdüğünü, yüksek tansiyonla tuz arasında iliÅŸki olmadığını söyleyen Karatay, insanların saÄŸlığını tehlikeye atıyor. Aşırı tuz ve sodyum tüketimi ile hipertansiyon arasındaki iliÅŸki uzun yıllara dayalı toplum ölçekli araÅŸtırmalarda ispatlanmış bir konu” diyen Türk Kardiyoloji DerneÄŸi BaÅŸkanı Prof.Dr. Mahmut Åžahin, halk saÄŸlığını riske attığı için Karatay’ı ÅŸikâyet ettiklerini Milliyet’e açıkladı.
‘HASTALIKLAR PATLAR’
Prof. Dr. Åžahin, “Günde 5 gramdan fazla tuz tüketmek saÄŸlıklı insanlar için gereksiz, birçok hastalıkta ise önemli saÄŸlık sorunlarına neden olur. VatandaÅŸa ‘dilediÄŸiniz kadar kaya tuzu yiyebilirsiniz’ demek, kalp ve tansiyon hastalıklarının patlaması anlamına gelir. Karatay’ın açıklamaları bilim ile baÄŸdaÅŸmıyor. Rafine tuz ile kaya tuzu arasında sodyum klorür farkı sadece yüzde 1. Buna karşın iki ürün arasında ciddi fiyat farkı var. Türk toplumunda zaten 3 misli fazla olan tuz tüketimi daha fazla teÅŸvik edilerek birileri kazançlarını katlayacak” diye konuÅŸtu.
‘ÇOCUKLAR RÄ°SK ALTINDA’
Türk Böbrek Vakfı BaÅŸkanı Timur Erk ‘Dünya Tuz ve SaÄŸlık Hareketi’nin 37 ülkede yaptığı araÅŸtırma sonuçları üzerinden deÄŸerlendirme yaparken; “Türkiye için endiÅŸe verici sonuçlar çıktı. Aynı tavuk parçalarından oluÅŸan çocuk menüsü Türkiye’de 2,4 gram tuz içerirken, Çin’de 1,4, ABD’de 1 gramdan biraz fazla tuz içeriyor. Patates kızartmalarında da benzer durum var. Çocuklara servis edilen 10 menüden 8’inin, 1 gramın üzerinde tuz içerdiÄŸi görülürken, bu miktar, 4-6 yaÅŸ arasındaki çocukların bir defada alması gereken tuz miktarının üzerinde. Bu yaÅŸ grubundaki çocuklar günde 3 gram tuz tüketmeli. 4 yaşına kadar çocuklarda ise bu miktar daha az olmalıyken, saÄŸlıklı bir yetiÅŸkinin günde en fazla alması gereken tuz miktarı ise 6 gram, yani bir çay kaşığını aÅŸmamalı. Bazı kiÅŸiler, normal tuz yerine eczanelerde satılan suni tuzu yemeklerinde kullanıyor. Bu tuzlar sodyum yerine potasyum içeriyor ve her zaman güvenli deÄŸiller. Bu tür ürünlerin böbrek hastalarında kullanımı çok riskli” dedi.
‘PAZARLAMA TUZAÄžINA DÜŞMEYÄ°N’
Türk Nefroloji DerneÄŸi Yönetim Kurulu Ãœyesi Prof. Dr. Siren Sezer: Kaya tuzu sanki ‘organik bir tuzmuÅŸ gibi’ takdim ediliyor. Oysa ki, kaya, Himalaya, okyanus, deniz tuzlarının saÄŸlık açısından herhangi bir avantajı yok. Kaya tuzunun yüzde 94’ü sodyum klorür, yüzde 5-6’sı ise diÄŸer minerallerden oluÅŸuyor. Ãœstelik kaya tuzunda az miktarlarda da olsa, insan saÄŸlığı için zararlı olduÄŸu bilinen talyum, radyum gibi radyoaktif maddeler ve kurÅŸun bulunuyor. Çok daha fazla ücret ödeyerek aldığımız bu tarz pahalı tuzlar, sadece satıcıları kar ettirmeye yarıyor. Bu tür pazarlama tuzaklarına düşmemek gerek.
Henüz yorum yapılmamış.